Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 16, Πειραιάς
212 10 44 392
694 421 4589
Δευ-Παρ: 5:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
Πληροφορίες - Εγγραφές Καθημερινά 17:30 - 22:30 ( νέα τμήματα απο 3.5 ετών )
Στην σχολή μας παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα.

ΚATA

Όλα τα ΚΑΤΑ του Shotokan Karate

Τα  kata  στο  Shotokan Karate  της  J.K.A  είναι  26.

To  καθένα  αντιστοιχεί  αρχικά  και  σε  μία  ζώνη  και  αυξάνεται  ο  βαθμός  δυσκολίας  τους  ανάλογα  με  το επίπεδο  της  ζώνης. Τα  kata  είναι  ένα  σύνολο  από  τεχνικές  οι  οποίες  πρέπει  να  εκτελούνται  σωστά, σε  σωστό  χρόνο  και  με  την  σωστή  δυναμική  τους.

1. Heian Shodan (Ειρηνικός Νους 1)

Αρχικά αυτό το Kata ονομάστηκε Pinan Nidan, εντούτοις περίπου στο 1900 ο Shihan Gichin Funakoshi μετέτρεψε το όνομα αυτού του kata σε Pinan Shodan. Μερικά έτη αργότερα το όνομα του Kata το άλλαξαν πάλι σε Heian Shodan. Ο λόγος που το όνομα αυτού του kata το άλλαξαν πάλι σε Heian είναι λόγω των κινήσεων του στην αρχή και στο τέλος που αποκαλούνται Heiwa-Antei (ειρήνη και ηρεμία). Το Heian κατά προσέγγιση μεταφράζεται σε ειρηνικό-ήρεμο μυαλό.

 

2. Heian Nidan (Ειρηνικός Νους 2)

Αυτό το kata ήταν αρχικά γνωστό σαν Pinan Shodan. Εντούτοις το αντικατέστησε με το τωρινό Heian Shodan kata περίπου το 1900. Ο Shihan Funakoshi έκανε αυτήν την αντικατάσταση επειδή το Heian Shodan ήταν το ευκολότερο μεταξύ των δύο kata να το μάθει κάποιος και αισθάνθηκε ότι θα ήταν μια καλύτερη αρχή από το Heian Nidan.

3. Heian Sandan (Ειρηνικός Νους 3)

Αυτό το Kata ήταν αρχικά γνωστό σαν Pinan Sandan. Το kata χαρακτηρίζεται από τις τεχνικές Yoko-uke και Gedan Barai στην αρχή του kata, καθώς επίσης και από τις τεχνικές Nukite και Ushiro Empi το οποίο εκτελείται με μια περιστροφή από την μπροστινή στάση. Αυτό το kata χαρακτηρίζεται επίσης και από την τέλεια μετακίνηση-περιστροφή του σώματος tai sabaki.

4. Heian Yondan (Ειρηνικός Νους 4) 

Αυτό είναι το 4ο kata στη σειρά των Heian, και όπως και τα προηγούμενα το όνομα του ήταν αρχικά Pinan Yondan. Το kata αναγνωρίζεται από την αργή κίνηση άρσης των χεριών στην αρχή, καθώς επίσης και από τη χρησιμοποίηση των τεχνικών yoko geri και empi. Αυτό το kata περιέχει ένα από τα καλύτερα bunkai της σειράς των Heian

5. Heian Godan (Ειρηνικός Νους 5) 

Αρχικά ήταν γνωστό σαν Pinan Godan, αυτό το δυναμικό kata περιέχει τεχνικές άλματος, τεχνικές στρέβλωσης της άρθρωσης, και μετακινήσεις μπροστά και προς τα πίσω. Αυτό το kata έχει την μικρότερη προ της αρχική έννοια (ειρηνικό-ήρεμο μυαλό) σχέση της σειρά των heian kata.

6. Tekki Shodan (Ιππασία ή Σιδερένιο Άλογο 1)

Γνωστός επίσης και σαν Naihanchi. Ο Shihan Funakoshi το μετονόμασε σε Tekki, το οποίο κατά προσέγγιση μεταφράζεται σε σιδερένιος ιππότης. Λέγεται ότι ο ειδήμων το karate Motobu ήξερε μόνο αυτό το kata και ότι μέσω της επαναλαμβανόμενης πρακτικήςεξάσκησης του θα μπορούσε κανείς να καταλάβει την ουσία του tode, ως εκ τούτου τη δυσκολία και το βάθος του. Ένα από τα κύρια σημεία είναι η γραμμή της εκτέλεσης του (enbusen). Όλες οι μετακινήσεις του είναι πλευρικές και εκτελούνται από τη μία πλευρά στην άλλη.

Ανάλογα με το στυλ οι στάσεις ποικίλουν μερικώς και ονομάζονται διαφορετικά, Uchi-Hachi-Dachi, Naihanchi Dachi ή Kiba Dachi. Δυστυχώς μέσω της πορείας του χρόνου μερικές από τις λεπτομέρειες αυτού του kata έχουν αλλάξει. Εάν κάποιος ασκεί αυτό kata κάθε πρωί και βράδυ μπορεί να ονομασθεί karate-ka. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να αξιολογήσει το τεχνικό επίπεδο των μαθητών του παρατηρώντας τους να εκτελούν αυτό το kata. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του karate υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να εκτελεστεί σωστά μόνο μετά από εξάσκηση τουλάχιστον δέκα χιλιάδες φορές. Θεωρείται ότι ο Μatsumura Sokon της πόλης Tomari δημιούργησε το Tekki Shodan Kata.

7. Tekki Nidan (Ιππασία ή Σιδερένιο Άλογο 2)

Το δεύτερο από τα Tekki Kata. Αυτό το kata δημιουργήθηκε από τον Itosu Yasutsune.

8. Tekki Sandan (Ιππασία ή Σιδερένιο Άλογο 3)

Το τρίτο από τα Tekki Kata. Αυτό το kata was δημιουργήθηκε από τον Itosu Yasutsune.

9. Bassai Dai (Bassai – Για να Διεισδύσει ένα Φρούριο. Dai – Μεγάλο)

(Passai) - Bassai Dai

Ο αρχικός δημιουργός του Passai είναι άγνωστος αν και ο μύθος λέει ότι ο Bushi Matsumura (1797-1889) έφερε την αρχική μορφή (Dai) από την Κίνα Η σημερινή του μορφή έχει την καταγωγή της στο Shuri-Te αν και το Passai αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από τους karateka γύρω από το Tomari.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το kata δημιουργήθηκε από τον ειδήμονα του Karate τον Oyadomari. Η λέξη Bassai μπορέστε να μεταφραστεί σαν "κατάληψη του κάστρου". Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι αυτό το kata, καθώς επίσης και τα Empi, Jion, Ji'in και Jutte αρχικά προήλθαν από την Κίνα λόγω του τρόπου της έναρξης αυτών των kata. Ενδεχομένως η αρχική μετά τον χαιρετισμό χειρονομία στην έναρξη μπορεί να προέρχεται από την Κίνα σαν σημάδι του σεβασμού. Μπορεί επίσης ένας εμπειρογνώμονας του karate της Okinawa να άρχιζε πάντα το kata του από αυτήν την θέση και διατηρήθηκε η κίνηση αυτή μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε πραγματικά να είμαστε βέβαιοι για την ιστορία αυτού του kata.

10. Bassai Sho (Bassai – Για να Διεισδύσει ένα Φρούριο. Sho – Μικρό) 

11. Kanku Dai (Kanku – Για να Κοιτάει τον Ουρανό. Dai – Μεγάλο) 

12. Kanku Sho (Kanku – Για να Κοιτάει τον Ουρανό. Sho – Μικρό) 

13. Jion (Το όνομα του προέρχεται είτε από τον ονομαστό βουδιστικό ναό Jion-ji είτε από τον άγιο Jion της θρησκείας του Βουδισμού) 

14. Jitte (Jutte) (Δέκα Χέρια) 

15. Ji’in (Οι Λόγοι του Ναού) 

16. Empi (Enpi) (Ιπτάμενο Χελιδόνι) 

17. Gangaku (Gankaku) (Γερανός σε έναν Βράχο) 

18. Hangetsu (Μισοφέγγαρο) 

19. Sochin (Ενεργειακή Ηρεμία) 

20. Nijushiho (Είκοσι-τέσσερα βήματα) 

21. Meikyo (Φωτεινός / Γυαλισμένος Καθρέφτης ή Καθρέφτης της Ψυχής) 

22. Chinte (Απίστευτα Χέρια)

23. Unsu (Χέρι στα Σύννεφα)

24. Wankan (Το Στέμμα του Βασιλιά)

25. Gojushiho Dai (Πενήντα-τέσσερα-Βήματα – Μεγάλο)

26. Gojushiho Sho (Πενήντα-τέσσερα-Βήματα – Μικρό)